Χοιρινό κότσι με πατάτες στο φούρνο

Χοιρινό κότσι με πατάτες στο φούρνο

Ένα υπέροχο πιάτο για το κυριακάτικο ή το γιορτινό τραπέζι σας που σίγουρα θα σας ξετρελάνει με τη γεύση του.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200° C. Πλένετε τις πατάτες και τις κόβετε κυδωνάτες .
  • Σε ένα μπολ, βάζετε το μέλι, το λεμόνι, το ψιλοκομμένο δενδρολίβανο, το ψιλοκομμένο σκόρδο, λίγο αλάτι, πιπέρι, λίγο ελαιόλαδο και τα ανακατεύετε να ενσωματωθούν.
  • Μαρινάρετε τα κότσια καλά με το μείγμα. Το μείγμα μελιού που θα μείνει το αφήνετε σε μπολάκι στην άκρη.
  • Βάζετε τα κότσια σε γάστρα ή σε βαθύ ταψί. Προσθέτετε τις πατάτες, τα κρεμμύδια κομμένα στη μέση ή στα τέσσερα, το κρασί, το ελαιόλαδο και την υπόλοιπη μαρινάδα. Πασπαλίζετε με πολύ λίγο αλάτι και με πιπέρι και σκεπάζετε το ταψί πολύ καλά, γύρω γύρω με αλουμινόχαρτο ή κλείνετε το καπάκι της γάστρας.
  • Ψήνετε στο προθερμασμένο φούρνο για 30 λεπτά περίπου. Ξεσκεπάζετε το φαγητό, ελέγχετε τα υγρά του και αν χρειαστεί προσθέτετε λίγο ζεστό νερό ακόμα. Ξανασκεπάζετε πολύ καλά το φαγητό και το ξαναβάζετε στο φούρνο. Ψήνετε για άλλη 1 ώρα και 15 λ, το βγάζετε και ελέγχετε αν το κρέας είναι σχεδόν έτοιμο. [ο χρόνος ψησίματος εξαρτάται απολύτως από το βάρος του κρέατος].
  • Όταν το κρέας είναι σχεδόν έτοιμο, χαμηλώνετε τη θερμοκρασία στους 170° C, ξεσκεπάζετε το φαγητό, το αλείφετε με το ζουμί που έχει στο ταψί και το ψήνετε για άλλα 20-30 λεπτά ξεσκέπαστο μέχρι να ροδίσει. Σερβίρετε ζεστό.

ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ

  • 4 χοιρινά κότσια με τη πέτσα τους
  • 1 κιλό πατάτες κομμένες κυδωνάτες
  • 2 σκελίδες σκόρδου ψιλοκομμένες
  • 2 κλαδάκια δενδρολίβανο ψιλοκομμένα
  • 2 μεγάλα κρεμμύδια κομμένα στη μέση
  • 2 μικρά ξινόμηλα
  • 1 φλ. τσαγιού λευκό κρασί
  • 3 κ.σ. μέλι
  • 2 κ.σ. χυμό λεμονιού
  • ελαιόλαδο
  • αλάτι
  • πιπέρι
DESIGNERD