
Ολα τα μυστικά για το σωστό σούβλισμα του αρνιού
Η Κυριακή του Πάσχα πλησιάζει και εδώ θα βρείτε όλα τα μυστικά για το σωστό σούβλισμα του αρνιού για να έχετε ένα τέλειο αποτέλεσμα.
Πώς θα προετοιμάσουμε το αρνάκι; Πώς θα το δέσουμε πάνω στη σούβλα; Πόση ώρα θα το ψήσουμε;
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Προετοιμασία και δέσιμο στη σούβλα
- Περνάμε την σούβλα ανάμεσα από τα πόδια του αρνιού μέχρι να βγει από το στόμα του ή την μέση του κρανίου του. Πολύ σημαντικό είναι το αρνί στη σούβλα να είναι καλά ευθυγραμμισμένο, να μην καμπουριάζει και να είναι σφιχτά δεμένο.
- Περνάμε τις διχάλες σφιχτά στη σπονδυλική στήλη στη ράχη, στη μέση και στο γοφό και τις βιδώνουμε μέχρι να σφίξουν καλά. Αν δεν έχουμε διχάλες, βάζουμε σύρμα γαλβανιζέ, στερεώνοντας τη σπονδυλική στήλη στη σούβλα σε δύο τρία σημεία.
- Σε ένα μπολ ανακατεύουμε αλάτι, πιπέρι και μουστάρδα της αρεσκείας μας και αλείφουμε πολύ καλά το αρνί από μέσα. Από τη μέσα πλευρά, στα μπούτια, τρυπάμε μέχρι το κόκαλο και μπήγουμε μπόλικο αλατοπίπερο. Το ίδιο κάνουμε και στα χέρια. Από την εξωτερική πλευρά του αρνιού δεν χρειάζεται να αλατοπιπερώσουμε.
- Δένουμε τα πίσω πόδια σταυρωτά και σχετικά σφιχτά πάνω στη σούβλα. Κάνουμε το ίδιο και για τα μπροστινά πόδια, στερεώνοντάς τα πάνω στον αυχένα και όλο μαζί πάνω στη σούβλα.
- Ράβουμε την κοιλιά του με σύρμα ή σπάγκο ώστε να κλείσει εντελώς.
Ανάβουμε τη φωτιά και ψήνουμε
- Τοποθετούμε τα κάρβουνα στα πόδια και στα χέρια του αρνιού και αφήνουμε κενό στην κοιλιά. Ανάβουμε τα κάρβουνα και βεβαιωνόμαστε ότι η φωτιά έχει καθίσει πριν τοποθετήσουμε τη σούβλα με το αρνί.
- Αν κατά τη διάρκεια του ψησίματος η φωτιά αναζωπυρωθεί, τότε τη σβήνουμε με λίγο ξίδι ή αλάτι.
- Στην αρχή βάζουμε τη σούβλα στην πιο ψηλή θέση επάνω από τη φωτιά. Ελέγχουμε την ένταση της φωτιάς με το χέρι μας να αντέχει 6-7 δευτερόλεπτα στη φωτιά.
- Μετά από μία ώρα κατεβάζουμε το αρνί μία θέση (περίπου 7-8cm) στη σούβλα. Μετά από μισή ώρα κατεβαίνουμε άλλη μία θέση και ψήνουμε σε χαμηλή φωτιά γυρνώντας αργά.
- Μετά από 2,5 ώρες ψησίματος, ανοίγουμε τα κάρβουνα και δυναμώνουμε τη φωτιά (το χέρι μας να αντέχει πάνω από τα κάρβουνα 5 δευτερόλεπτα) και προσθέτουμε τα κάρβουνα που έχουμε ανάψει σε άλλο σημείο.
- Μόλις προσθέσουμε τα κάρβουνα πρέπει να αντέχει το χέρι μας μετά βίας 3 δευτερόλεπτα. Κατεβάζουμε άλλη μία θέση. Στο τέλος πρέπει να ψήνουμε σε δυνατή φωτιά. Αναμοχλεύουμε συχνά τα κάρβουνα για να παραμένει υψηλή η θερμοκρασία.
Πότε καταλαβαίνουμε ότι ψήθηκε το αρνί στη σούβλα
Το αρνί στη σούβλα έχει ψηθεί όταν ανοίξει στα πόδια και έχει αρχίσει να πετάγεται το κόκαλο προς τα πάνω.
Επιγραμματικά:
- Κάνουμε καλό αλατοπιπέρωμα μόνο από μέσα.
- Δεν βάζουμε ποτέ λεμόνι γιατί σφίγγει το κρέας.
- Ψήνουμε σταθερά στην αρχή ψηλά χωρίς φωτιά κάτω από την κοιλιά και κατεβάζουμε σταδιακά αυξάνοντας την θερμοκρασία.
- Ψήνουμε γύρω στις 4 ώρες, όταν το αρνί είναι 12 κιλά ανάλογα με το πάχος του αρνιού και πάντα ελέγχοντας τη δύναμη της φωτιάς.
- Δεν κόβουμε και δεν τρυπάμε το κρέας κατά την διάρκεια του ψησίματος γιατί χάνει ζουμιά.
Καλή επιτυχία και καλή απόλαυση!