Κοκκινιστά κεφτεδάκια με πένες
Νόστιμο, εύκολο και υγιεινό πιάτο με ζυμαρικά και κεφτέδες σε κόκκινη σάλτσα που θα λατρέψει όλη η οικογένεια.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Βάλτε τις φρυγανιές στο multi και θρυμματίστε τις. Έπειτα τοποθετήστε τις σε ένα μπολ.
- Ψιλοκόψτε το δεντρολίβανο και προσθέστε το στο μπολ με την μουστάρδα, τον κιμά και την ρίγανη.
- Προσθέστε το αυγό, αλάτι και πιπέρι.
- Ανακατέψτε καλά το μίγμα. Αφήστε το μίγμα λίγο να ξεκουραστεί και έπειτα φτιάξτε μικρά κεφτεδάκια. Συνολικά θα βγουν 24 τεμάχια.
- Τοποθετήστε τα σε ένα πιάτο, ραντίστε τα με λίγο λάδι, σκεπάστε τα με μεμβράνη και αφήστε τα στο ψυγείο μέχρι να τα χρειαστείτε. Αυτό τα βοηθάει να σφίξουν.
- Διαλέξτε τα φύλλα βασιλικού, κρατώντας τα μικρότερα σε μια άκρη για αργότερα. Ξεφλουδίζουμε και ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο και το τσίλι.
- Ζεστάνετε 2 κουταλιές λάδι σε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά, προσθέστε το κρεμμύδι και σοτάρετε για 7 λεπτά, ή μέχρι να μαλακώσει και να γίνει διάφανο.
- Προσθέστε το σκόρδο και το τσίλι, και μόλις πάρουν χρώμα προσθέστε τον βασιλικό.
- Βάλτε τον τοματοχυμό και προσθέστε το βαλσάμικο ξύδι. Αλατοπιπερώστε και αφήστε την σάλτσα να βράσει και χαμηλώστε την φωτιά μέχρι να γίνει η σάλτσα. Ανακατεύετε συχνά.
- Εν τω μεταξύ, ζεστάνετε μία κουταλιά της σούπας σε μέτρια φωτιά και μαγειρέψτε τα κεφτεδάκια για 8 με 10 λεπτά, ή μέχρι να γίνουν, γυρνώντας τα συνεχώς. Για να ελέγξετε αν είναι μαγειρεμένα, κόψτε ένα στη μέση - δεν πρέπει να είναι καθόλου ροζ.
- Μόλις μαγειρευτούν, προσθέστε τα κεφτεδάκια στη σάλτσα και σιγοβράστε ενώ βράζουν τα ζυμαρικά.
- Βράστε τα ζυμαρικά, κρατήστε ένα ποτηράκι από το νερό τους και μετά στραγγίστε τα.
- Βάλτε λίγη από τη σάλτσα στα ζυμαρικά και ανακατέψτε, προσθέτοντας μια λίγο από το νερό που έβρασαν τα ζυμαρικά για να μην κολλήσουν, αν χρειαστεί.
- Βάλτε τα ζυμαρικά σε μια μεγάλη πιατέλα ή σε πιάτα, βάζοντας την υπόλοιπη σάλτσα με τα κεφτεδάκια από επάνω. Προσθέστε λίγο παρμεζάνα και διασκορπίστε πάνω τον βασιλικό που κρατήσατε.
ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ
- 12 φρυγανιές
- 4 κλωναράκια φρέσκο δεντρολίβανο
- 2 γεμάτες κουταλιές του γλυκού μουστάρδα πικάντικη
- 500γρ. ανάμικτο κιμά
- 1 κουταλιά σούπας αποξηραμένη ρίγανη
- 1 μεγάλο αυγό ελευθέρας βοσκής
- Αλάτι
- Πιπέρι
- Ελαιόλαδο
- 1 ματσάκι φρέσκο βασιλικό
- 1 μέτριο κρεμμύδι
- 2 σκελίδες σκόρδο
- ½ φρέσκο ή αποξηραμένο κόκκινο τσίλι
- 800g ντοματοχυμό
- 2 κουταλιές της σούπας βαλσάμικο ξύδι
- 400g πέννες
- Παρμεζάνα