
Βουβαλίσιο κρέας… Όσα πρέπει να ξέρετε…
Το βουβαλίσιο κρέας είναι πολύτιμο για τις διατροφικές του αξίες και είναι μία από τις καλύτερες επιλογές για να βάλετε στο τραπέζι σας.
Είναι το πιο υγιεινό από όλα τα άλλα κόκκινα κρέατα, είναι πλούσιο σε σίδηρο, έχει υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη, έχει χαμηλά λιπαρά, λίγες θερμίδες και την μικρότερη χοληστερόλη από όλα τα άλλα κρέατα.
Οι νεροβούβαλοι ήρθαν στην Ελλάδα από την Ασία και συγκεκριμένα την περίοδο της εκστρατείας του Ξέρξη. Οι στρατιώτες τους προτιμούσαν γιατί ήταν πολύ δυνατά και ανθεκτικά ζώα και χρησίμευαν στις μεταφορές. Σιγά σιγά οι Έλληνες τα εξημέρωσαν και άρχισαν να τα χρησιμοποιούν τόσο για τις μεταφορές, όσο και για τις γεωργικές εργασίες, το κρέας, το γάλα και τα προϊόντα τους.
Τις δεκαετίες του 60’, 70’, 80’ οι Έλληνες εγκατέλειψαν μαζικά την ενασχόληση με την γη και την κτηνοτροφία καθώς ήταν η περίοδος της έντονης μετανάστευσης. Αυτό σε συνδυασμό με την μείωση των εκτάσεων που έβοσκαν οι νεροβούβαλοι, αλλά και η προτίμηση των κτηνοτρόφων σε άλλα είδη όπως οι αγελάδες (για την παραγωγή γάλακτος) και οι μόσχοι (για το κρέας τους), είχαν σαν αποτέλεσμα να μειωθεί δραματικά ο πληθυσμός τους. Στις αρχές του 21ου αιώνα είχαν μείνει μόνο 1000 βουβάλια στην Ελλάδα.
Το 2004 ιδρύεται ο Κτηνοτροφικός Συνεταιρισμός Βουβαλοτρόφων Ελλάδος (Κ.Σ.Β.Ε) με στόχο την γενετική βελτίωση και προώθηση των ελληνικών βουβαλιών στην περιοχή της Βορείου Ελλάδος αρχικά και στην συνέχεια σε όποιες περιοχές υπάρχει βουβαλοτροφία.
Ο ελληνικός νεροβούβαλος, φυλή απειλούμενη και προστατευόμενη σύμφωνα με τη συνθήκη Ραμσάρ, είναι ιδιαίτερο ζώο. Ζει σε κοπάδια και πάντα ελεύθερος. Γι’ αυτό το βουβαλίσιο κρέας είναι εγγυημένα ελευθέρας βοσκής χωρίς να τους χορηγούνται ορμόνες, φάρμακα ή αντιβιοτικά. Θεωρούνται υδρόβια ζώα καθώς αγαπούν ιδιαίτερα το νερό και την λάσπη που τα προστατεύει από τα έντομα. Είναι ζώα υγιή, ανθεκτικά και ευπροσάρμοστα. Τα δε προϊόντας τους είναι ιδιαίτερης διατροφικής αξίας.
Η κατανάλωση του είναι ιδανική για γυναίκες την περίοδο της εγκυμοσύνης, αλλά και για τα μικρά παιδιά, είναι επίσης ιδανικό για όσους έχουν πρόβλημα με την χοληστερίνη τους και αποφεύγουν το κόκκινο κρέας. Ιδανικό επίσης για ειδικές κατηγορίες ασθενών, αλλά και αθλητές.
Πως το μαγειρεύουμε;
Το βουβαλίσιο κρέας μαγειρεύεται όπως και το μοσχαρίσιο. Ωστόσο επειδή τα βουβάλια είναι στην ουσία ζώα ελευθέρας βοσκής θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος. Τα κομμάτια του κρέατος που προορίζονται για ψήσιμο όπως σουβλάκι και μπριζόλα είναι απαραίτητο να μην παραψηθούν όπως άλλωστε και τα αντίστοιχα κομμάτια από μοσχαρίσιο κρέας. Τα υπόλοιπα κομμάτια είναι ιδανικά για μαγείρεμα σε γάστρα όπως και το κυνήγι. Το βουβαλίσιο κρέας θα ξεχωρίσει για την μοναδική του γεύση και το ξεχωριστό σκούρο χρώμα του.