
Ποια είναι τα οφέλη από την κατανάλωση κόκκινου κρέατος;
Πολλά ακούγονται για το αν πρέπει ή όχι να τρώμε κόκκινο κρέας. Τι είναι τελικά καλύτερο για την υγεία μας;
Το κόκκινο κρέας είναι γεμάτο με σημαντικές βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά που το σώμα μας χρειάζεται για να εκτελεί τις πιο βασικές λειτουργίες.
Το μοσχαρίσιο και ειδικά το βοδινό κρέας θεωρούνται τα πιο πολύτιμα σε ιχνοστοιχεία και μέταλλα, ενώ το χοιρινό και το αρνί έχουν περισσότερο λίπος και συγκεντρώνουν λιγότερα ιχνοστοιχεία και μέταλλα. Το άπαχο μοσχαρίσιο και βοδινό κρέας δεν περιέχει πολύ λίπος και όπως τονίζει η Αμερικάνικη Ένωση Διαιτολόγων, 90 γρ. άπαχο κόκκινο κρέας την ήμερα είναι αποδεκτό και απαραίτητο για τον οργανισμό.
Τα διατροφικά στοιχεία του κόκκινου κρέατος
Βιταμίνη Β12: Είναι ιδιαίτερα σημαντική στην φυσιολογική λειτουργία του νευρικού συστήματος μέσω του ρόλου του στη σύνθεση της μυελίνης και στην ωρίμανση των ερυθρών αιμοσφαιρίων στο μυελό των οστών. Πλούσιες πηγές βιταμίνης Β12 είναι το συκώτι, το μοσχάρι, αρνί, ψάρια, αυγά και γαλακτοκομικά προϊόντα. Τα 100 γρ. μοσχαρίσιο κρέας περιέχουν 1,3 µg βιταμίνη Β12.
Σίδηρος: Το σώμα μας χρειάζεται σίδηρο για να δημιουργήσει τα ερυθρά αιμοσφαίρια που μεταφέρουν οξυγόνο σε όλα τα μέρη του σώματος και είναι απαραίτητος για τη φυσιολογική λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Τα 100 γρ. μοσχαρίσιο κρέας περιέχουν 2,7 mg σιδήρου, ενώ τα 100 γρ. μοσχαρίσιο συκώτι 14mg σιδήρου.
Ψευδάργυρος: Παίζει σημαντικό ρόλο σε πολλές βασικές λειτουργίες του ανθρώπινου οργανισμού. Είναι απαραίτητος για την καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και την προστασία του οργανισμού από μολύνσεις, ιώσεις και ασθένειες, ενώ βοηθά στη διαδικασία επούλωσης τραυμάτων. Τρόφιμα πλούσια σε ψευδάργυρο είναι κυρίως τα τρόφιμα υψηλά σε πρωτεΐνη, όπως το μοσχαρίσιο και το χοιρινό κρέας, καθώς και το αρνί. Τα 100 γρ. μοσχαρίσιο κρέας περιέχουν 7mg ψευδάργυρου.
Βοηθάει στην καλή λειτουργία της καρδιάς
Κατά καιρούς έχουν ειπωθεί πολλά σχετικά με το τι πρέπει να τρώμε για να έχουμε μία υγιή καρδιά.
Πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι η τακτική κατανάλωση ακατέργαστου κόκκινου κρέατος μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου, βελτιώνοντας την καλή λειτουργία της καρδιάς.
Το κόκκινο κρέας περιέχει λίπος, το οποίο είναι μονοακόρεστο λίπος που μειώνει τα συνολικά επίπεδα χοληστερόλης, αλλά και τα επίπεδα της «κακής» LDL χοληστερόλης και παράλληλα διατηρεί τα επίπεδα της HDL της «καλής» χοληστερόλης.
Δεν περιέχουν όλα τα κρέατα ίδιο ποσοστό λίπους βέβαια… Το κρέας από άπαχο χοιρινό μπούτι περιέχει 5,5g λίπους ανά 100 γρ. ενώ το κρέας από άπαχο μοσχαρίσιο φιλέτο περιέχει 2.9g λίπους ανά 100 γρ. Ανάλογα το ζώο, την ηλικία του και το κομμάτι από όπου προέρχεται το κρέας διαφέρει και η ποσότητα του σε λίπος.
Το κόκκινο κρέας περιέχει σημαντικές πρωτεΐνες για υγιείς μυς
Το κόκκινο κρέας είναι μια σημαντική πηγή πρωτεΐνης, η οποία είναι απαραίτητη για την υγεία των μυών και των οργάνων. Η πρωτεΐνη που βρίσκεται στο κρέας είναι «πλήρης», που σημαίνει ότι περιέχει όλα τα αμινοξέα που το σώμα δεν μπορεί να δημιουργήσει μόνο του. Είναι σημαντική για την ανανέωση των κυττάρων του σώματος, τη δημιουργία μυών καθώς και για την υγεία μας στο σύνολό της. Όταν καταναλώνουμε αρκετή πρωτεΐνη στη διατροφή μας, έχουμε επίσης περισσότερη ενέργεια για να παραμείνουμε δραστήριοι ενώ αισθανόμαστε λιγότερη μέσα στην ημέρα.
Συμπέρασμα
Το κόκκινο κρέας πρέπει να εντάσσεται στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης διατροφής που θα περιλαμβάνει φρούτα, λαχανικά, καλούς υδατάνθρακες, ελαιόλαδο, όσπρια και χόρτα και να καταναλώνεται με μέτρο.