Σωστή συντήρηση του κόκκινου κρέατος

Σωστή συντήρηση του κόκκινου κρέατος

Η σωστή συντήρηση των τροφίμων και ειδικά όταν πρόκειται για προϊόντα κρέατος είναι πολύ σημαντική και πρέπει να τηρούνται όλοι οι κανόνες.

Διατήρηση στο ψυγείο:

Το κρέας πρέπει να μεταφέρεται αμέσως μετά την αγορά του στο σπίτι ώστε να μην αφήνουμε χρόνο στους μικροοργανισμούς να πολλαπλασιαστούν. Στο σπίτι τοποθέτησέ το κατευθείαν στο ψυγείο σε θερμοκρασία 4οC ή χαμηλότερα, χωρίς να έρχεται σε επαφή με άλλα τρόφιμα. Μπορείς να το μαγειρέψεις με ασφάλεια μέσα σε 3-4 ημέρες.

Ο χρόνος που μπορεί να συντηρηθεί ένα κομμάτι νωπού κρέατος στο ψυγείο εξαρτάται από το πόσο φρέσκο είναι. Όταν είναι σιτεμένο, δεν θα πρέπει να ξεπερνά τις 3 ημέρες. Μεγαλύτερη προσοχή χρειάζεται το χοιρινό, που o χρόνος συντήρησής του είναι ο μισός του μοσχαρίσιου.

Διατήρηση στην κατάψυξη:

Εάν δεν σκοπεύεις να το μαγειρέψεις μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα, θα πρέπει να το βάλεις στην κατάψυξη σε θερμοκρασία -18 οC. Σε αυτή τη θερμοκρασία το κρέας μπορεί να διατηρηθεί έως 12 μήνες. Καλό θα είναι αν σκοπεύετε να το καταψύξετε εξαρχής να ζητήσετε από τον κρεοπώλη σας να σας το κάνει σε συσκευασία κενού, αλλιώς τυλίξτε το με ένα αεροστεγές πλαστικό περιτύλιγμα ή σακούλα κατάψυξης. Με αυτό τον τρόπο θα το προστατέψεις από τον αέρα που φτάνει στην επιφάνεια του τροφίμου και αλλοιώνει την ποιότητα της γεύσης και της υφής του.

 

Απόψυξη:

Ο πιο ασφαλής τρόπος απόψυξης είναι να το τοποθετήσετε  στο ψυγείο 24 ώρες πριν το μαγειρέψετε, όπου το μοσχάρι ξεπαγώνει αργά και η θερμοκρασία του δεν φτάνει ποτέ πάνω από το σημείο όπου ευνοείται η ανάπτυξη βακτηρίων. Αφού ξεπαγώσει μπορείς να το διατηρήσεις επιπλέον 2 μέρες στο ψυγείο μέχρι να το μαγειρέψεις.

Για πιο γρήγορη απόψυξη μπορείτε να το βάλετε σε κρύο νερό ή στον φούρνο μικροκυμάτων αλλά δεν συνιστάται. Το μαγείρεμα σε αυτές τις περιπτώσεις θα πρέπει να γίνει άμεσα.

 

Μαγειρεμένο κρέας:

Το μαγειρεμένο κρέας μπορεί να συντηρηθεί στο ψυγείο έως 3 μέρες και στην κατάψυξη έως 6 μήνες.

 

Διαχείριση κόκκινου κρέατος:

  • Ξεχώρισε το ωμό κρέας από τα άλλα τρόφιμα.
  • Μην πλένεις το κρέας ποτέ πριν το μαγείρεμα, καθώς αυτό θα πολλαπλασιάσει και θα εξαπλώσει τα βακτήρια σε άλλες επιφάνειες της κουζίνας. Επιπλέον το νερό θα απομακρύνει από το κρέας τις ουσίες που το κάνουν γευστικό και αρωματικό.
  • Το σωστό μαγείρεμα είναι απαραίτητο για την καταστροφή των βακτηρίων όσων αφορά το χοιρινό κρέας όπου πρέπει η θερμοκρασία στο εσωτερικό του να φτάσει τους 65οC τουλάχιστον. Το μοσχάρι μπορεί να καταναλωθεί και με πολύ λιγότερο ψήσιμο ξεκινώντας από τους 48-50oC και φτάνοντας μέχρι τους 75-78oC.
  • Αποθήκευσε το κρέας στο κάτω μέρος του ψυγείου για να αποτρέψεις οι χυμοί του να στάξουν σε άλλα τρόφιμα.