
Shakshuka... η στραπατσάδα αλλιώς
Μία στραπατσάδα, ένας καγιανάς ή απλά αυγά με ντομάτα, παραδοσιακό πιάτο από την Τυνησία που είναι σκέτη λιχουδιά! Ένα πιάτο όλο χρώμα, γεύση και αρώματα που αξίζει να το δοκιμάσετε!
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μεγάλο τηγάνι. Σοτάρουμε το κρεμμύδι για 7-10 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει.
- Προσθέτουμε την πιπεριά και σοτάρουμε για 3-5 λεπτά ακόμα. Πασπαλίζουμε με αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
- Προσθέτουμε το σκόρδο, το κύμινο, την πάπρικα και σοτάρουμε για 1-2 λεπτά, μέχρι να βγάλουν τα αρώματά τους.
- Προσθέτουμε τις τριμμένες ντομάτες. Χαμηλώνουμε τη φωτιά.
- Όταν πάρουν μια βράση, δοκιμάζουμε και προσαρμόζουμε το αλάτι και το πιπέρι.
- Αφήνουμε να μαγειρευτούν, ανακατεύοντας συχνά, για 10-15 λεπτά, μέχρι να πήξει η σάλτσα.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το μαϊντανό, ανακατεύοντας απαλά.
- Με κουτάλι, σχηματίζουμε 5 λακκούβες στη σάλτσα και ρίχνουμε στην καθεμία από ένα αυγό, προσέχοντας να μη σπάσει ο κρόκος.
- Επιστρέφουμε το τηγάνι στη φωτιά και μαγειρεύουμε τα αυγά για 8-10 λεπτά, καλυμμένα με καπάκι.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά.
- Σερβίρουμε με λίγο ακόμα μαϊντανό ψιλοκομμένο, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και λίγο ελαιόλαδο. Συνοδεύουμε με φρέσκο ψωμί ή αράβικες πίτες.
ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ
- 1 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 2 σκελίδες σκόρδο
- 800 γρ. τριμμένες, αποφλοιωμένες ντομάτες ή 1 κονσέρβα ντομάτες ψιλοκομμένες
- 1 κόκκινη καυτερή πιπεριά, κομμένη σε λωρίδες ή 1 κ.γ. τσίλι σε σκόνη
- 1/2 κ.γ. κύμινο
- 1/2 κ.γ. πάπρικα
- 1/2 κ.γ. αλάτι
- 5 μεγάλα αυγά
- ½ ματσάκι κόλιανδρο ή μαϊντανό ψιλοκομμένο
- φρεσκοτριμμένο πιπέρι