Shakshuka... η στραπατσάδα αλλιώς

Shakshuka... η στραπατσάδα αλλιώς

Μία στραπατσάδα, ένας καγιανάς ή απλά αυγά με ντομάτα, παραδοσιακό πιάτο από την Τυνησία που είναι σκέτη λιχουδιά! Ένα πιάτο όλο χρώμα, γεύση και αρώματα που αξίζει να το δοκιμάσετε!

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μεγάλο τηγάνι. Σοτάρουμε το κρεμμύδι για 7-10 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει.
  • Προσθέτουμε την πιπεριά και σοτάρουμε για 3-5 λεπτά ακόμα. Πασπαλίζουμε με αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
  • Προσθέτουμε το σκόρδο, το κύμινο, την πάπρικα και σοτάρουμε για 1-2 λεπτά, μέχρι να βγάλουν τα αρώματά τους.
  • Προσθέτουμε τις τριμμένες ντομάτες. Χαμηλώνουμε τη φωτιά.
  • Όταν πάρουν μια βράση, δοκιμάζουμε και προσαρμόζουμε το αλάτι και το πιπέρι.
  • Αφήνουμε να μαγειρευτούν, ανακατεύοντας συχνά, για 10-15 λεπτά, μέχρι να πήξει η σάλτσα.
  • Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το μαϊντανό, ανακατεύοντας απαλά.
  • Με κουτάλι, σχηματίζουμε 5 λακκούβες στη σάλτσα και ρίχνουμε στην καθεμία από ένα αυγό, προσέχοντας να μη σπάσει ο κρόκος.
  • Επιστρέφουμε το τηγάνι στη φωτιά και μαγειρεύουμε τα αυγά για 8-10 λεπτά, καλυμμένα με καπάκι.
  • Αποσύρουμε από τη φωτιά.
  • Σερβίρουμε με λίγο ακόμα μαϊντανό ψιλοκομμένο, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και λίγο ελαιόλαδο. Συνοδεύουμε με φρέσκο ψωμί ή αράβικες πίτες.

ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ

  • 1 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδο 
  • 800 γρ. τριμμένες, αποφλοιωμένες ντομάτες ή 1 κονσέρβα ντομάτες ψιλοκομμένες
  • 1 κόκκινη καυτερή πιπεριά, κομμένη σε λωρίδες ή 1 κ.γ. τσίλι σε σκόνη
  • 1/2 κ.γ. κύμινο
  • 1/2 κ.γ. πάπρικα
  • 1/2 κ.γ. αλάτι
  • 5 μεγάλα αυγά
  • ½ ματσάκι κόλιανδρο ή μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι