Μυστικά για να ψήσετε την τέλεια γαλοπούλα
Η γαλοπούλα έχει στεγνό κρέας κι αυτό οφείλεται στην πολύ χαμηλή περιεκτικότητά της σε λιπαρά. Για να ψήσετε τη γαλοπούλα σας, κρατώντας ζουμερό το κρέας της και πεντανόστιμο, ακολουθήστε μια σειρά από μαγειρικά τρικ, τα οποία θα σας κάνουν να γλύφετε τα δάχτυλά σας.
Προετοιμάστε τη γαλοπούλα σωστά
Αφαιρέστε τα συκωτάκια και τα διάφορα εντόσθια που θα κρατήσετε για τη γέμιση κι αφού ξεπλύνετε την γαλοπούλα πολύ καλά, σκουπίστε την καλά με χαρτί κουζίνας. Η γαλοπούλα σας όταν θα μπει στο φούρνο για ψήσιμο πρέπει να είναι στεγνή από νερά!
Δώστε σημασία στο εσωτερικό της γαλοπούλας
Αλατοπιπερώστε καλά το εσωτερικό της γαλοπούλας και ρίξτε λίγο από το υγρό επάλειψης πριν βάλετε την γέμιση. Η γέμιση της γαλοπούλας φουσκώνει κατά τη διάρκεια του ψησίματος. Αυτό σημαίνει ότι όταν ετοιμάζετε τη γαλοπούλας σας για ψήσιμο, πρέπει να αφήσετε κενό στην κοιλιά της και να μην τη γεμίσετε μέχρι πάνω, ώστε να δώσετε στη γέμιση και στη γαλοπούλα σας τη δυνατότητα να ψηθεί σωστά!
Καλό είναι πριν βάλουμε τη γέμιση στη γαλοπούλα να την ψήσουμε λίγο ξεχωριστά και να την βάλουμε σχεδόν έτοιμη μέσα, ούτως ώστε να μπορέσει να ψηθεί σωστά και να μην στεγνώσει η γαλοπούλα. Αν περισσέψει γέμιση βάλτε τη σε αλουμινόχαρτο ή ειδική σακούλα ψησίματος και βάλτε τη στο φούρνο μαζί με τη γαλοπούλα σας.
Δέστε τα πόδια της γαλοπούλας και ράψτε την
Το να δέσουμε τα πόδια της γαλοπούλας και να την ράψουμε βοηθά ώστε να διατηρήσει το σχήμα της και να έχει μια πιο όμορφη εικόνα στο τραπέζι. Ωστόσο, βοηθά να μειωθεί η επιφάνεια των ποδιών που εκτίθεται στον ζεστό αέρα και αυξάνει τις πιθανότητες να μην παραψηθεί το στήθος μέχρι να ψηθούν τα πόδια.
Βάλτε τη γαλοπούλα επάνω σε σχάρα μέσα στη γάστρα, ρίξτε λίγο νερό και αλείψτε συχνά
Βάζοντας τη γαλοπούλα επάνω σε σχάρα και ρίχνοντας ένα ποτήρι νερό ανά τακτά διαστήματα, επιτρέπετε την άμεση θερμότητα, συμβάλλοντας έτσι σε ένα πιο ομοιόμορφο ψήσιμο και το νερό βοηθά να μην καίγονται τα λίπη που πέφτουν στη γάστρα και κρατά ενυδατωμένο το κρέας.
Η επάλειψη με ζωμό ή με κάποιο άλλο υγρό, ανά 15’ από την αρχή του ψησίματος επιβραδύνει την μεταφορά της θερμότητας καθώς η επιφάνεια κρυώνει όταν το υγρό εξατμίζεται. Αυτό βοηθά στο να μην παραψηθεί το στήθος της γαλοπούλας. Επίσης βοηθά στο να αποκτήσουμε ένα καραμελένιο χρώμα και τραγανή πέτσα στη γαλοπούλα.
Ψήστε τη γαλοπούλα πολλές ώρες
Βάζοντας τη γαλοπούλα να ψηθεί πολλές ώρες (περίπου 6) σε χαμηλή θερμοκρασία (περίπου στους 160oC) επιτρέπει στο κρέας να ψηθεί καλά και παράλληλα να μαλακώσει. ΠΡΟΣΟΧΗ: Μην ξεχνάτε να αλείφετε ανά 15’ όλο αυτό το διάστημα.
Αφήνουμε το κρέας να ξεκουραστεί
Η γαλοπούλα πρέπει να ξεκουραστεί σε θερμοκρασία δωματίου για τουλάχιστον 30 λεπτά. Όσο η θερμοκρασία πέφτει οι πρωτεΐνες σφίγγουν και έτσι είναι πιο εύκολο να την τεμαχίσουμε και φυσικά κρατάει τους χυμούς της και κάθε κομμάτι είναι ζουμερό και τρυφερό.
