
Μάθετε τα πάντα για την Picanha
Η πορτογαλική λέξη «picanha» (πικάνια) περιγράφει μια βραζιλιάνικη -τριγωνική- κοπή του βοδινού κρέατος που προέρχεται από μέρος του κιλότου. Μπορεί να μαγειρευτεί στο φούρνο και στη σχάρα ολόκληρο, στη σούβλα ή σε steak.
Ουσιαστικά είναι ένας μυς που δεν κινείται πολύ κατά τη διάρκεια της ζωής του ζώου, και έτσι, παραμένει τρυφερό. Το κατάλευκο στρώμα λίπους της picanha είναι αυτό που προσδίδει αυτή την ιδιαίτερη γεύση στο κρέας και το κάνει τόσο ζουμερό!
ΠΩΣ ΝΑ ΨΗΣΕΤΕ ΜΙΑ PICANHA
Αρχικά επιλέξτε σε τι μορφή θα ψήσετε την πικάνια σας και ζητήστε από τον κρεοπώλη σας να σας ετοιμάσει ανάλογα το κομμάτι σας. Θα είναι ολόκληρη, σε steak ή θα την βάλετε στη σούβλα;
Αν επιλέξετε να την ψήσετε ολόκληρη χαράξτε το λίπος με διασταυρούμενες κοπές για να κρατήσει το κρέας το σχήμα του και να μην συρρικνωθεί. Περάστε χοντρό θαλασσινό φυσικό αλάτι σε όλη την επιφάνεια της picanha και φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Το χοντρό αλάτι θα σφραγίσει τους χυμούς της picanha και θα ενισχύσει τη φυσική της νοστιμιά.
Αν επιλέξετε να περάσετε μια picanha στη σούβλα λυγίστε τα κομμάτια σε παχιά ημικύκλια, και περάστε τα. Τρίψτε την εκτεθειμένη επιφάνεια με περισσότερο χοντρό αλάτι και ψήστε την picanha λίγο περισσότερο. Με αυτό τον τρόπο κάθε φέτα που θα κόβετε θα έχει την αλμυρή, πικάντικη ψητή γεύση της πρώτης φέτας.
Αν τέλος αποφασίσετε ότι θέλετε να απολαύσετε την picanha σε μπριζόλες, αλατοπιπερώστε και επιλέξτε πόσο ψημένη θέλετε την μπριζόλα σας. Ψήστε τις μπριζόλες από την κάθε πλευρά τους για λίγα λεπτά κάνοντας 2 έως 3 γυρίσματα το πολύ. Ψήστε τις μπριζόλες όπως τις επιθυμείτε, καλό, μέτριο ή ωμό ψήσιμο (well-done 71 °C, medium 63 °C, medium rare 57 °C, rare 52 °C).
Βγάλτε το κρέας από την φωτιά σε μικρότερη θερμοκρασία από αυτήν που επιθυμείτε καθώς θα συνεχίσει να ψήνεται για όση ώρα το αφήσετε να ξεκουραστεί. Αφήστε το για τουλάχιστον 10 λεπτά σκεπασμένο πριν το κόψετε και απολαύστε.