
Κοτόπουλο ή Χοιρινό;
Αναμφισβήτητα και τα δύο είδη αποτελούν πολύ καλή πηγή πρωτεΐνης.
Η συνήθης διαφωνία είναι αν το χοιρινό ή το κοτόπουλο είναι καλύτερη διατροφική επιλογή. Αναμφισβήτητα και τα δύο είδη αποτελούν πολύ καλή πηγή πρωτεΐνης. Ας τα δούμε όμως αναλυτικά.
ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ
Λίπος: Το λίπος παρέχει στο κρέας άρωμα και γεύση. Το κοτόπουλο περιέχει μικρότερο ποσοστό κορεσμένων λιπαρών οξέων («κακό» λίπος) από το χοιρινό.
Βιταμίνες: Η νιασίνη, το παντοθενικό οξύ, Β6, Β12 βρίσκονται σε μεγάλο ποσοστό στα πουλερικά.
ΧΟΙΡΙΝΟ
Λίπος: Το χοιρινό περιέχει μεγαλύτερο ποσοστό κορεσμένων λιπαρών οξέων («κακό» λίπος) από το κοτόπουλο. Όμως στο χοιρινό εν αντιθέσει με το μοσχαρίσιο κρέας το λίπος είναι ορατό και μπορεί να αφαιρεθεί.
Βιταμίνες: Η βιταμίνη D, Β1, Β2, Β6, Β12 βρίσκονται σε μεγάλο ποσοστό στο χοιρινό. Έχει αποδειχτεί ότι μια μερίδα χοιρινό καλύπτει το 37% των ημερήσιων απαιτήσεων σε Β1, Β2, Β6, Β12.
Ιχνοστοιχεία: Είναι μια από τις καλύτερες πηγές σιδήρου κυρίως λόγω της απορροφητικότητας. Ακόμη είναι πολύ καλή πηγή ψευδαργύρου και σεληνίου.
Πολύ σημαντικό ρόλο παίζει ο τρόπος μαγειρέματος. Το βράσιμο ή το ψήσιμο στον φούρνο ή στην σχάρα είναι οι καλύτερες επιλογές.
Συμπερασματικά, θα μπορούσαμε να πούμε ότι το κοτόπουλο προτείνεται για τη μείωση του σωματικού βάρους και σε παθολογικές καταστάσεις, αλλά και το χοιρινό είναι πάρα πολύ καλή πηγή βιταμινών και ιχνοστοιχείων.
Καλό θα ήταν το κοτόπουλο να καταναλώνεται μια φορά την εβδομάδα ενώ η συχνότητα του χοιρινού να είναι μικρότερη, αλλά να μην απορρίπτεται από την διατροφή μας.